De gorilla en zijn kantoorhond

Ben je net geconcentreerd aan het werk, wil de kantoorhond met je spelen. De gorilla's in Burgers' Zoo kennen het probleem, schrijft columniste Constanze Mager. Sommige zijn blij als het vijf uur is.

Gorillaman Bauwi 2011 Theo Kruse MT kantoorhond Constanze Mager
Foto: Burgers' Zoo

Het ontwikkelt zich tot een soort rage: een hond op kantoor, een kat in de kinderkledingzaak, of een andere viervoeter die voor een gezelligere sfeer op de werkplek moet zorgen, of het contact met potentiële klanten moet versoepelen. Studies van al twee decennia oud tonen al aan dat huisdieren positieve effecten met zich meebrengen op sociaal en medisch vlak in diverse niet altijd even prettige situaties, zoals in ziekenhuizen of bejaardentehuizen. En nu moet een huisdier op de werkvloer zorgen voor afleiding, interactie – en in het geval van een hond bovendien voor wat meer beweging van de medewerkers.

Hebben alleen mensen huisdieren? In principe ja. Op de steppe is er geen olifant te bekennen die zorg draagt voor een schattige antilope, en in het regenwoud vindt er geen gezellig speeluurtje tussen gorilla en aapje plaats. Maar in de dierentuin kun je wel een eind in de buurt komen van de situatie ‘dierlijke bewoners en hun huisdieren’.

Dierentuinen huisvesten dieren tegenwoordig waar mogelijk in gemengde verblijven, waar meerdere soorten één leefgebiedje delen. In een groot aquarium of een regenwoudhal als Burgers’ Bush kun je dan niet echt spreken van hoofdbewoners en overige bewoners die als het ware een huisdierfunctie vervullen. Maar bij mensapen is dat vaak wel zo.

Mangabeys

De gorilla’s van Burgers’ Zoo kregen zo’n twee jaar geleden een groepje mangabeys – kleinere apen – als ‘roomies’ in het buitenverblijf. Niet alleen omdat bezoekers nu twee in Afrika levende diersoorten bij elkaar konden bewonderen, maar ook om wat extra leven in de brouwerij te brengen bij de over het algemeen wat bedaarde gorilla’s.

Voor de gorilla’s valt er heel wat te kijken bij de altijd actieve mangabeys. Jonge dieren van beide soorten ravotten met elkaar. Soms verzorgen dieren ook elkaars vacht. Zoals bij huisdieren gebruikelijk, eisen de mangabeys af en toe de aandacht van de gorilla’s, ook als het de mensapen niet zo goed uitkomt. Zit je net lekker lui na het eten uit te rusten, daagt de mangabey je weer uit voor een rondje achter elkaar aan rennen. De gorilla’s zijn wel groter, maar de mangabeys zijn sneller, actiever en behoorlijk volhoudend.

Als zo’n mangabey blijft treiteren, zie je soms dat twee of drie gorilla’s samen proberen om voor rust te zorgen. De gorilla’s zouden wat verantwoord opvoedadvies voor hun kleine medebewoners wel kunnen gebruiken, zo lijkt het. In elk geval zorgen de mangabeys niet alleen maar voor interactie met hen, maar ook voor interactie tussen de gorilla’s onderling. Net als de kantoorhond of winkelkat.

Precies zoals die honden en katten worden de ‘kantoormangabeys’ en de gorilla’s tegenwoordig door een onderzoeker in de gaten gehouden om meer aan de weet te komen van de gedragseffecten van dit samenwonen. We zullen zien of de mangabey ook daadwerkelijk de beste vriend van de gorilla is. Of dat er ook gorilla’s zijn, waarvoor de mangabeys liever nooit in huis hadden hoeven te komen. Mocht dat zo zijn, dan is er voor die gorilla in kwestie aan het einde van elke middag een extra fijn moment: het verlaten van het eiland richting de binnenverblijven. Net als voor de werknemer die stiekem misschien niet zo dol is op de verwende kantoorhond. Want de mangabeys brengen avonden en nachten in hun eigen vertrek door; net als de kantoorhond ook niet op de slaapkamer van elke werknemer slaapt.